Digitaalinen tulevaisuus

Jarno Laitinen

Toimitusjohtaja, Kymijoen Kyläkuitu

Kun kuuntelee ketä tahansa Suomessa vaikuttavaa tulevaisuuden tutkijaa, kuulee jatkuvasti lauseen: Maailma muuttuu seuraavassa 20 vuodessa enemmän kuin edellisessä 200 vuodessa. Viimeksi tästä asiasta muistutti Anne Berner vuosittain järjestettävässä liikenne- ja viestintäfoorumissa Finlandia talolla muutama päivä sitten.

Muutoksen keskiössä on globaalisuus, digitalisaatio ja ilmastonmuutos, joita kaikkia sitoo yhteen tietoliikenne ja sen kehitys. Tietoliikenne tarjoaa jokaiselle kuluttajalle, yritykselle tai julkiselle toimijalle ikkunan maailmalle joko palvelun ostajana, median/tiedon kuluttajana tai palveluntarjoana.

Vuonna 2020 maailmassa on 20 miljardia verkkolaitetta, jotka mahdollistavat kuluttajalle paremman käyttökokemuksen itse laitteesta tai ostetusta digipalvelusta. Suomalainen työelämä muuttuu enemmän paikasta riippumattomaksi, koska tietotyön määrä kasvaa entisestään.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa?

  • 1. Tulevaisuus kehittyy nopeammin kuin ymmärrämme, mikä asettaa isoja vaatimuksia tietoliikenteen kehitykselle.
  • 2. Tulevaisuuden valtatiet ovat digitaalisia. Toimiva tietoliikenneyhteys on elinehto kunnan elinvoimaisuudelle ja kuntalaisien viihtyvyydelle.

Ilman kattavaa perusinfraa, valokuitua, ei ole myöskään tulevaisuuden mobiiliyhteyksiä. Tuleva 5G-yhteys vaatii kuidun 100 metrin välein, eli käytännössä kaikkiin koteihin. Mobiili ja valokuitu eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan täydentäviä. Tästä kertoo myös viimeisin Kauppalehden julkaisema uutinen maailman 4G-yhteyksien nopeuksista. Suomi on sijalla 18. Ruotsi, jossa kuitua on rakennettu turvaamaan kuntien elinvoimaisuutta, on sijalla yhdeksän.

Meidän sukupolven lapset ja lastenlapset ovat niitä diginatiiveja, jotka pyörittävät jatkossa tätä maailmaa ja asettavat vaatimukset tietoyhteyksille sekä yritysten pyörittämisen että median kulutuksen suhteen. Heiltä kannattaa kysyä virtuaalimaailman kehitysaskelista, median käyttötottumuksista tai vaikka tubettamisesta.

Virtuaalilasit päässä voi jo nyt ”matkata” mihin maailman kaupunkiin tahansa. Massiivinen määrä dataa tulee laseille siinä hetkessä striimattuna, aivan kuten Spotify-musiikkikappale tai videon pätkä Yle Areenasta. Maailma on auki. Sen mahdollistaa luotettava ja nopea tietoliikenneyhteys.

Euroopan komissio on myös asettanut tavoitteen jäsenmailleen. Vuonna 2025 kaikilla Euroopan kansalaisilla pitää olla sadan megabitin yhteys ja mahdollisuus päivittää se tuhatmegaiseksi. Samalla 5G-yhteydet tulee olla käytettävissä kaikissa kaupungeissa ja pääteiden varrella. Kaiken tämän, kaupungissa tai maaseudulla, mahdollistaa laajamittainen valokuituverkko.

Maailma muuttuu, samoin toimintamallimme. Tietoliikenne vaikuttaa alueelliseen elinvoimaisuuteen enemmän kuin koskaan. Kaikki alat ovat digitalisaation ajamassa muutoksessa. OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhista lainatakseni: ”Miksi yritykset eivät investoi? Se on väärä kysymys. Oikea kysymys on, miksi yritykset eivät uudistu.” Sama pätee elinvoiman luomiseen. On kyettävä uudistumaan, jotta voimme tarjota tulevaisuuden palvelut ja kehitysalustan lapsillemme, niille pienille diginatiiveille.

 

Jarno Laitinen
toimitusjohtaja
Kymijoen Kyläkuitu osk.

puheenjohtaja
Suomen Seutuverkot ry