Rakentamisesta ja tulevasta

Jarno Laitinen

Toimitusjohtaja, Kymijoen Kyläkuitu

Kyläkuitu on jatkanut rakentamista kovalla sykkeellä ja tänä vuonna kaapelia on sijoitettu maahan noin 140km matkalle. Tällä hetkellä olemme noin puolessa välissä tämän vuoden tavoitteesta. Rakentaminen on keskittynyt käynnissä oleville hankealueille ja koneet ovat nyt mylläämässä Valkealassa Kannuskosken suunnalla, Iitissä Mankala – Kananoja akselilla ja Elimäellä rakentuu Ratulan ja Raussilan haarat. Tämä vuosi saattaa päätökseen vuonna 2012 aloitetut kolme hankealuetta ja Kyläkuidun toimituksen yli 1500 taloudelle.

Uutiset kertovat, että Suomessa on tämän laajakaistahankkeen myötä rakennettu yhteensä 6000km verkkoa ja  Kyläkuitu onkin vastannut määrällisesti yli 10% tästä määrästä.

http://www.tivi.fi/uutisia/nopea+laajakaista+leviaa+suomessa++vuodessa+170+/a996678

Tuleva rakentaminen uusilla hankealueilla on kuitenkin kohdannut hidastavia tekijöitä, jotka johtuvat rahoitussektorin yleisestä varovaisuudesta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Tähän samaan asiaan ovat törmänneet myös muut vastaavat verkkotoimijat Suomessa. Mekin joudumme korjaamaan aikataulujamme tämän vuoksi. Viivästyminen johtuu hankkeen monimuotoiseen rahoitukseen liittyvien päätösprosessien hitaudesta. Kakkosvaihetta, johon kuuluvat Verla-Sydänmaa, Kuukso-Sääskjärvi, Saaramaa-Saittara ja Vuolenkoski hankealueet, päästäneen valitettavasti rakentamaan vasta 2015 aikana eli vuotta arvioitua myöhemmin.

Joka tapauksessa eteenpäin mennään ja valmistuessaan Kouvolan ja Iitin haja-asutusalueilla tulee olemaan vahva elinvoimaisuutta parantava tietoliikenneverkko.

 

Hyvää kesää!