Valokuitu on paras nettiyhteys!

Jarno Laitinen

Toimitusjohtaja, Kymijoen Kyläkuitu

Näin aloittaa Sonera mainostaessaan parasta nettiyhteyttä Turun kauppatorilla. Ei puhettakaan 3 tai 4G.stä, vain simppeli teksti “Valokuitu on paras nettiyhteys!” lätkäistynä rekan täysperävaunun kylkeen.

Ensi kertaa törmäsin vastaavaan mainokseen Helsingissä. Mainos oli hillitty ja astetta pienempi kuin se johon Turussa törmäsin, sisältö oli kuitenkin täysin sama. Asiasta kiinnostuneena aloittelin määrätietoisen surffailun selvittääkseni mitä maailmalla asiakkaille tarjotaan ja huomasinkin, että suuret ja vähemmän suuret operaattorit ovat aloittaneet saman laulun, “valokuitu”.

Asiahan jää meiltä helposti huomaamatta, sillä eihän valokuitua operaattorien toimesta meille suurkouvolan syrjässä asuville tarjota eikä sitä täällä pahemmin mainostetakaan. Täällä paras mahdollinen yhteysvaihtoehto on ollut jo vuosikausia mokkula ja nyt kun se 4G.kin tulee, niin mihin me sitä kuitua tarvitaan? Näin meillä Kouvolassa, muualla maailmassa valokuitu vaikuttaisi olevan se “ainoa oikea tapa surffata”.

Tilanne on hullunkurinen jo siitäkin syystä, että haja-asutusalueilla tilanteet joissa operaattorit kelaavat kaapelit kasaan ovat jo arkipäivää. Arkipäivää vaikuttaisi olevan myös se, että mikäli kuparilinjat ovat vielä olemassa ja niihin palvelua tarjotaan, rajoittuu vaihtoehdot 1/0,5Mb/s liittymään, joka sekin on hinnoiteltu kipurajan tietämille. Vastaan on tullut myös tilanteita joissa palveluntarjonta loppuu tasan siinä kohtaa kun ilmakaapeli vaurioituu. Kupariverkkoa ei enää huolleta saati korjata, on siis todennäköistä että vastaavat tilanteet kohtaavat lähitulevaisuudessa yhä useampaa haja-asutusalueen asukasta.

Kupariverkon tappiollisuudesta ja sen alasajosta on uutisoitu jo vuosia. Kun asiaa alkaa googlettamaan tarkemmin, jopa asioista perillä oleva järkyttyy lopetettujen liittymien määrästä ja ajasta, jossa kupariverkkoa ollaan ajamassa alas. Kaikesta huolimatta monet ajattelevat edelleen olevansa alasajolta turvassa vain siksi, ettei operaattori ole erikseen moisesta mitään varoitellut.

Muutoksia on luvassa myös mokkuloiden käyttäjille, sillä matala hintataso ja rajoittamaton mobiilidatan käyttö on yleistynyt niin suureen tahtiin, ettei kaistaa meinaa enää riittää kaikille. Luvassa siis rajoituksia datasiirron määriin ja samaan syssyyn laitetaan verkon suurkäyttäjät maksamaan tarvitsemastaan lisäkaistasta.

Liitän oheen muutaman linkin joissa kaksi paikkakunnallamme vaikuttavaa operaattoria kertovat “oman näkemyksensä” valokuidusta. Esille tulee muun muassa lause “luotettavin, uudenaikaisin ja ainoa vain nettikäyttöä varten suunniteltu verkkoratkaisu”. Lukuhetken jälkeen jokainen meistä voinee vetää omat johtopäätöksensä siitä, millaisten ratkaisumallien pohjalta tietoverkkomme tullaan rakentamaan.

Olisiko jo nyt oikea aika varautua tulevaisuuteen?

OSUUSKUNTA KYMIJOEN KYLÄKUITU
Projektisihteeri
Lauri Mäkinen
020 775 0883
lauri.makinen@kylakuitu.fi