LEHDISTÖTIEDOTE 15.4.2021

Ikivalta katkaisi Kymijoen Kyläkuidun tietoliikenneyhteydet pääsiäisenä.

Kannusjärven ja Metsäkylän tietoliikenneyhteydet katkesivat pitkäperjantaina lähes vuorokaudeksi. Katkoksen syyksi paljastui ilkivalta.

Kymijoen Kyläkuitu Osuuskunnan valokuituverkko joutui pääsiäisenä ilkivallan kohteeksi. Tihutyö paljastui, kun tietoliikenneyhteydet Kannusjärven ja Metsäkylän alueella lopettivat äkisti toimintansa. Syy selvisi korjaustiimin saapuessa paikalle; alueen runkokaapeli oli katkaistu leikkureilla. Asiasta tehtiin rikosilmoitus heti perjantai-iltana 2.4.

”Tietoliikenneverkkoon kohdistuva ilkivalta on onneksi todella harvinaista, mutta täälläkään emme ole siltä täysin turvassa, kuten tämä tapaus nyt osoitti”, Kymijoen Kyläkuitu Osuuskunnan toimitusjohtaja Ari Ripatti kertoo.

Yleensä valokuitukaapelit kulkevat suojassa maan alla, mutta tällä kertaa ilkivallan mahdollisti aikaisempi kaapelivaurion korjaus, jonka vuoksi korjattua kaapelikohtaa ei vielä oltu päästy peittämään.

”Maaliskuun alussa alueella urakoinut kaivinkone aiheutti alueella laajan ja hankalan kaapelivaurion, jolloin kaapelireittiä jouduttiin vaurioiden korjaamiseksi avaamaan useasta kohdasta vielä lisää. Korjaustöiden viimeistelyt, kuten kaivausten peittäminen ja ympäristön ennallistaminen jouduttiin lumen ja roudan vuoksi jättämään myöhempään ajankohtaan ja valokuitukaapeli jäi osaksi näkyviin. Siihen ilkivallan tekijä sitten iski leikkurinsa”, Ari Ripatti selvittää.

Kaiken kaikkiaan pääsiäisen tietoliikennekatkos kesti 21 tuntia. Kymijoen Kyläkuidun toimitusjohtaja on kuitenkin helpottunut, koska tilanteessa oli aineksia pidempiaikaiseenkin häiriöön: ”Juhlapyhänä kaivinkoneen saaminen paikalle heti lauantaiaamuksi klo 8.00 oli jo melkoinen onnistuminen. Samoin onni onnettomuudessa, ilkivallan tekijän katkaisemassa kaapelissa kulki 48 valokuitua eikä kyseessä ollut sen paksumpi, esimerkiksi 192-kuituinen kaapeli. Toki 48 kuidunkin korjaamisessa menee oma aikansa, mutta korjaus saatiin kaikkinensa valmiiksi ripeästi”.

Asiakkaita tiedotettiin häiriöstä ja korjausaikataulusta tekstiviestein sekä Kymijoen Kyläkuidun verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. ”Kun laajakaistayhteys ei toimi, tuntuu jokainen tunti varmasti ennätyspitkältä ja olemme Kyläkuidulla tosi pahoillamme pääsiäisen ajan häiriötilanteesta. Toivottavasti vastaavanlaisia ei enää tulisi”, toimitusjohtaja Ari Ripatti toteaa. ”Ilkivallan tekijälle, jos ja kun hänen henkilöllisyytensä selviää, meillä on täällä mojova lasku odottamassa.

Lehdistötiedotteen lisätiedot:
Kymijoen Kyläkuitu osk, toimitusjohtaja Ari Ripatti, p. 044 7340 350, ari.ripatti@kylakuitu.fi