Miksi Kyläkuitua rakennetaan?

Toimiva yhteys on jokaisen oikeus

Valokuituliittymä on jokaisen kodin perusliittymä, nyt ja tulevaisuudessa yhtä tärkeä kuin sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät. Valokuituliittymä mahdollistaa tavanomaisten nettiyhteyksien lisäksi TV- ja viihdepalvelut sekä myös uudet tulevaisuudessa kehitettävät palvelut.

Kymijoen Kyläkuitu tuo valokuituyhteyden kotiisi saakka hinnan pysyessä kaikille samana – etäisyyksistä riippumatta. Valokuitu on ainut keino varmistaa, että myös harvaan asutuilla maaseutualueilla pysytään tietoyhteiskunnan kehityksessä mukana.

Mikäli haluat olla omalta osaltasi edesauttamassa maaseudun tulevaisuutta, ota yhteyttä Kyläkuituun niin katsotaan yhdessä miten voimme toteuttaa yhteytesi.

Kuitu kotiin – mikä se on?


Huippunopea Internet

Hyödyt arjessa

Kyläkuidun valokuituverkko mahdollistaa huippunopean 100M tai 500M nettiyhteyden, jonka nopeus on sama sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin. Koska tietoliikenteen määrän kasvu ei lopu tähän, rakennetaan verkko jo alusta asti mahdollistamaan myös 1000M yhteydet.

Parhaimman pelikokemuksen verkkopelien pelaamisessa saat valokuituyhteydellä toteutetuissa verkoissa, joissa on pienempi vasteaika kuin langattomissa- ja vanhoissa puhelinverkoissa.

Nopeasta internet–yhteydestä löytyy myös apu pätkiviin puheluihin. Kun älypuhelimesi on yhdistettynä internettiin voit soittaa ääni- tai videopuheluita valokuitua hyväksi käyttäen. Muun muassa nopeasti yleistyneessä viestiapplikaatiossa WhatsAppissa on mahdollisuus perinteisten tekstiviestien lisäksi soittaa myös ääni- ja videopuheluita internetyhteyden välityksellä.

Viestipalveluita:
WhatsApp, Skype, Facebook-Messenger

Käyttöjärjestelmien ja tietoturvaohjelmistojen kehittyessä niitä päivitetään viikoittain. Päivityksillä lisätään ohjelmistoihin uusia ominaisuuksia, parannetaan toimivuutta ja tietoturvaa sekä korjataan ohjelmointivirheitä. Tietoturvan ja ohjelmistojen toimivuuden kannalta onkin tärkeää huolehtia siitä, että ohjelmistot ovat aina ajan tasalla. Ohjelmistojen päivitykset hoituvat nopeimmin ja luotettavasti valokuituyhteyden kautta.

Pitää muistaa, että käytännössä nopeutta tärkeämpää on valokuidun luotettavuus ja yhteyden tasalaatuisuus – yhteys toimii aina.

Nettiyhteydet ovat käyttäjiensä omistamassa voittoa tavoittelemattomassa osuuskuntaverkossa aina edulliset. Tulevaisuudessa tarjottavien yhteyksien nopeudet nousevat ja nykyisten nopeuksien hinnat laskevat.

IPTV on tätä päivää

Antenniverkossa siirrytään 31.3.2020 kokonaan DVB-T2-lähetystekniikkaan.

Viestintävirasto - Antenniverkkomuutokset

Kuluttajalle tämä tarkoittaa sitä, että mikäli sisältöä halutaan edelleen vastaanottaa antenniverkon kautta, tulee vanha antenni korvata vuoteen 2020 mennessä uutta lähetystekniikkaa tukevalla antennilla ja digivirittimellä.

Valokuituyhteys tuo IPTV-palvelut käytettäväksesi. IPTV-palvelut tarkoittavat, että televisiolähetyksesi tulee nettiyhteyden välityksellä, jolloin et tarvitse erillistä antennia vastaanottaaksesi lähetyksiä. Teräväpiirtolähetysten katselu vaatii vakaan vähintään 8Mbit/s nopeuden ja täyden ilon teräväpiirrosta saa 10-20Mbit/s nopeudella.

 

Sisältö tulee pilvestä

Palveluna ostetut ohjelmistot, TV-palvelut, elokuvat, musiikki, pelit ja sähköiset kirjat siirtyvät netin kautta käytettäviksi pilvipalveluihin. Palveluita ja ohjelmistoja ei enää tarvitse ladata omalle koneelle, vaan niitä voidaan käyttää päätelaitteesta riippumattomasti esimerkiksi nettiselaimessa tai palvelua tukevalla erillisellä sovelluksella.

Pilvipalveluiden käyttö on hyvin edullista ja helppoa. Ohjelmapäivitykset tapahtuvat automaattisesti, voit käyttää tiedostojasi mistä vain, eikä sinun tarvitse itse huolehtia tiedostojen varmuuskopioinnista erillisille tallennusvälineille.

Pilvipelaaminen on jo mahdollista GeForce Now–palvelussa ja myös Microsoft kehittää omaa pilvipelialustaansa, jossa mm. XBOX pelien pelaaminen olisi mahdollista verkkoselainta käyttäen.

Pilvessä toimivia palveluja
Spotify, Microsoft Office 365, WebWisu viljelysuunnittelu, Dropbox, Google Apps, Netflix, Viaplay

 

 

 

 

Valokuitu mahdollistaa myös nämä

Vanhuspalvelut

Yksin asuva ikääntyvä ihminen tarvitsee kontakteja toisiin ihmisiin, tukea, turvallisuutta ja virikkeitä. Valokuidun avulla voidaan järjestää kaikki edellä mainittu luotettavasti ja ajallisesti 24/7.

Juankoskella on aloitettu etäkotipalvelun tarjoaminen syrjäseutujen ikääntyville henkilöille helppokäyttöisillä näköpuhelimilla.

Palvelun avulla kotipalvelun henkilöstö voi videoneuvotteluyhteyden kautta olla yhteydessä asiakkaaseen useita kertoja päivässä. Ilman valokuituyhteyttä palvelu ei ole toteutettavissa, koska videoneuvottelu edellyttää tasalaatuista ja luotettavaa yhteyttä.

Katso miten näköpuhelin toimii Juankoskella

Terveydenhuolto

Valokuidun mahdollistama videokuvayhteys ja erilaiset terveysmittarit tuovat terveyspalvelut kotiin. Etäsairaanhoito on valokuituyhteyksien ansiosta arkipäivää jo esimerkiksi Oulun seudulla, etälääkäripalveluja hyödynnetään myös mm. Haminassa ja Inkeroisten apteekissa.

Terveydenhoitajan kotikäynnillä voidaan olla videoyhteydellä kontaktissa erikoislääkäriin missä tahansa. Tuntuma tällaisissa tilanteissa on valokuituyhteydellä niin hyvä, että asiakkaat usein unohtavat keskustelevansa lääkärin kanssa etänä.

Terveydenhuollon etäratkaisut kehittyvät jatkuvasti ja niiden saatavuus laajenee sekä yksityisen että julkisen terveydenhuollon puolella.

Etäopetus ja koulu

Etäopetus antaa mahdollisuuden tasa-arvoiseen opiskeluun kotipaikasta riippumatta. Oppilaitokset hyödyntävät nopeaa nettiyhteyttä tarjoamalla uudenlaisia tapoja opiskella, esimerkiksi kielikursseille voi osallistua kotoa.

Valokuituyhteys mahdollistaa lähes rajattomat opiskelumahdollisuudet kotoa käsin lukiokursseista yliopisto-opintoihin.

Yritykset maaseudulla

Valokuitu on haja-asutusalueilla toimiville yrityksille elintärkeä. Sen avulla päivittäinen yhteydenpito, markkinointi, tiedonsiirto ja sähköisten palveluiden käyttö onnistuvat katkoksitta.

Edullinen kiinteistö ja toimiva perusinfra (tie, vesi, tietoliikenne) mahdollistavat myös uusien ei paikkasidonnaisten yritysten sijoittumisen haja-asutusalueille.

Videoneuvottelupalveluja
Skype, Videra

Valvonta ja kodin hallinta

Erilaiset turvallisuutta lisäävät etävalvonta- ja hälytyspalvelut toimivat nopean yhteyden kautta luotettavasti. Nettiyhteydellä maatalousyrittäjä voi mistä tahansa tarkistaa, että navetassa kaikki on hyvin.

Samoin loma-asuntoa voidaan luotettavasti valvoa kuituyhteydellä joko kameravalvontana, tai erilaisilla liike-, lämpö- ja kosteusantureilla. Samalla voidaan tietenkin säätää lämpötiloja tai vaikka valaistusta.

Tulevaisuuden koti on älykäs

Esineiden internet ei ole enää tulevaisuutta vaan tätä päivää. Älykkäät verkkoon kytkettävät laitteet yleistyvät päivä päivältä ja tulevaisuudessa älykoti toimiikin yhä helpommin ohjattavan yhden järjestelmän kautta.

Ruokaa automaattisesti tilaavat jääkaapit, sisäilman laatua valvovat ilmastointijärjestelmät ja pölynimurit tulevat pian olemaan osa arkeamme.

Yksinkertaisimmillaan älykodista puhuttaessa kyse on sovelluksella etäohjattavista laitteista, kuten valaisin- tai lämmitysjärjestelmistä. Hienostuneemmin sillä tarkoitetaan kotia osana esineiden internetiä (IoT), jossa verkkoon kytketyt laitteet viestivät ja ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Esimerkkejä:
Cozify, Apple homekit, Google home, Samsung smartthing

Virtuaalitodellisuus

Virtuaalitodellisuuden, lisätyn todellisuuden ja laadukkaan 360°–sisällön suoratoiston yleistyessä myös internet–yhteydelle asetetut vaatimukset kasvavat. 360°–sisällön suoratoisto todentuntuisena ja HD-tasoisena vaatii tietoliikenneyhteydeltä tasalaatuista 80 – 100Mbps nopeutta.

ARRIS on arvioinut, että virtuaalipelaaminen 720p kuvatarkkuudella vaatii internet–liittymältä vakaata 50Mbps nopeutta ja 4K kuvatarkkuudella jo 500Mbps nopeutta.

Esimerkkejä:
Live Nation, Google Earth


Avoin verkko ja valinnan vapaus

Kyläkuidun jäsenten omistama verkko toimii avoimen verkon periaatteella, jolloin kaupalliset toimijat voivat halutessaan tarjota omia palvelujaan osuuskunnan verkossa.

Sinun ei siis tarvitse sitoutua yhden operaattorin hinnoitteluun, vaan voit valita itsellesi ja perheellesi parhaiten sopivan palvelu- ja hintatason sopivalta palveluntarjoajalta.

Kyläkuidun verkossa on mahdollista tilata palveluita seuraavilta toimijoilta:
Kyläkuitu, Telia Avoin Kuitu (vaatii Telia Avoin Kuitu Liittymän)

Tutustu Avoimen Kuidun Internet-palveluntarjoajavaihtoehtoihin sivulla www.avoinkuitu.fi