Miksi Kyläkuitua rakennetaan?

Toimiva yhteys on jokaisen oikeus

Kuituliittymä on jokaisen kodin perusliittymä, aivan kuten sähkö-, vesi- ja puhelinliittymäkin ja se nostaa asuntosi arvoa. Kuituliittymä ei ole pelkästään nettiyhteyksiä varten, vaan se mahdollistaa aivan uudenlaisten palvelujen käyttämisen.

Kymijoen Kyläkuitu tuo valokuituyhteyden kotiisi saakka hinnan pysyessä kaikille samana – etäisyyksistä riippumatta. Tilaamalla liittymän ajoissa, olet suoraan vaikuttamassa yhteyden saatavuuteen kylälläsi ja omalta osaltasi edesauttamassa maaseudun tulevaisuutta. Valokuitu on ainut keino varmistaa, että myös harvaan asutulla Kouvolan ja Iitin maaseudulla pysytään tietoyhteiskunnan kehityksessä mukana.

Kuitu kotiin – mikä se on?


Huippunopea Internet

Kyläkuitu mahdollistaa huippunopean 100M nettiyhteyden, joka on yhtä nopea sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin. Koska kehitys ei lopu tähän, rakennetaan verkko jo alusta asti mahdollistamaan myös 1000M yhteydet.

Pitää muistaa, että käytännössä nopeutta tärkeämpää on valokuidun luotettavuus ja yhteyden tasalaatuisuus – yhteys toimii aina.

Nettiyhteydet ovat käyttäjiensä omistamassa osuuskuntaverkossa aina edulliset. Tulevaisuudessa nopeudet nousevat ja nykyisten nopeuksien hinnat sitä myöten laskevat.

Koe TV uudella tavalla

Oletko miettinyt miksi TV-maksu muuttui yleisradioveroksi?

Television siirtyy hiljalleen nettiin, kun ihmiset haluavat katsoa ohjelmia silloin, kuin heille parhaiten sopii. YLE aloitti ensimmäisenä suomalaisena televisioyhtiönä ohjelmiensa nettijakelun 22.4.2013. Yhdysvalloissa vastaavat palvelut ovat olleet arkipäivää jo tovin.

Laajakaista-TV:llä voit katsoa ohjelmat silloin kun itse haluat. Se tuo haja-asutusalueille runsaan valikoiman maksuttomia ja maksullisia TV-kanavia ja mahdollistaa HD-teräväpiirtolähetykset. Lähetysten vastaanottamiseen ei tarvita antennia vaan lähetykset välitetään internet-liikenteenä.

Monissa laajakaista-TV-palveluissa kaikki kanavat tallentuvat automaattisesti jopa kaksi viikkoa taaksepäin, joten voit katsoa ohjelmasi silloin kun sinulle parhaiten sopii.

Verkossa toimivista palveluista on helppoa ja edullista vuokrata elokuvia, sarjoja, dokumentteja ja lastenohjelmia – totta kai teräväpiirtolaadulla ja ilman ärsyttäviä mainoksia.

Laajakaista-TV-palveluja
Netflix, Maxivision, Elisa Viihde, Sonera Viihde, Apple TV

Sisältö tulee pilvestä

Palveluna ostetut ohjelmistot, TV-palvelut, elokuvat, musiikki ja sähköiset kirjat siirtyvät hiljalleen pilvipalveluiksi eli netin kautta käytettäviksi. Palveluita ja ohjelmistoja ei enää ladata omalle koneelle, vaan niitä voidaan käyttää alustasta riippumattomasti esimerkiksi nettiselaimessa.

Pilvipalveluiden käyttö on hyvin edullista ja helppoa. Ohjelmapäivitykset tapahtuvat automaattisesti, voit käyttää tiedostojasi mistä vain, eikä sinun tarvitse itse huolehtia varmuuskopioinnista.

Pilvessä toimivia palveluja
Spotify, Microsoft Office 365, WebWisu viljelysuunnittelu,
Dropbox, Google Apps, Netflix, Elisa Kirja

Puhelin, joka ei pätki

Hyvin pian myös suomalaiset matkapuhelinoperaattorit tarjoavat kotien valokuituverkkoihin liitettäviä femto-tukiasemia. Näitä tukiasemia käytetään jo muualla Euroopassa parantamaan matkapuhelin- ja 3G-verkon kuuluvuutta ja helpottamaan ruuhkia.
Lue lisää tekniikasta Vodafone Sure Signal -kotitukiasema (englanniksi)

Myös perinteinen kiinteä lankapuhelinliittymä voidaan siirtää toimimaan valokuidun kautta.

Valokuitu mahdollistaa myös nämä

Huomisen palvelut

Vielä 10 vuotta sitten nettiä käytettiin kodeissa puhelinmodeemien välityksellä. Mieti miten esimerkiksi Google, Wikipedia, Facebook, verkkopankkipalvelut ja Youtube ovat muuttaneet elämäämme aivan viime vuosien aikana. Uusia palveluja syntyy verkkoon jatkuvasti lisää – kehitys kiihtyy koko ajan.

Vanhuspalvelut

Kotona asuva vanhus tarvitsee tukea, turvallisuutta ja virikkeitä. Valokuidun avulla voidaan järjestää kaikkea tätä ja enemmänkin.

Juankoskella on jo aloitettu etäkotipalvelun tarjoaminen syrjäseutujen ikääntyville helppokäyttöisillä näköpuhelimilla. Palvelun avulla kotipalvelun henkilöstö voi videoneuvotteluyhteyden kautta olla yhteydessä vanhukseen vaikka useita kertoja päivässä. Ilman valokuitua palvelua ei voitaisi toteuttaa, koska yhteyden on oltava luotettava.

Katso miten näköpuhelin toimii Juankoskella

Terveydenhuolto

Valokuidun mahdollistama videokuvayhteys tuo terveyspalvelut tulevaisuudessa kotiin ja etäsairaanhoito on valokuituyhteyksien ansiosta arkipäivää jo esimerkiksi Oulun seudulla.

Terveydenhoitajan kotikäynnillä voidaan olla kuvapuhelinyhteydellä kontaktissa erikoislääkäriin missä tahansa. Tuntuma tällaisissa tilanteissa on valokuituyhteydellä niin hyvä, että asiakkaat usein unohtavat keskustelevansa lääkärin kanssa etänä.

Etäopetus ja koulu

Etäopetus antaa mahdollisuuden tasa-arvoiseen opiskeluun kotipaikasta riippumatta. Oppilaitokset hyödyntävät nopeaa nettiyhteyttä tarjoamalla uudenlaisia tapoja opiskella, esimerkiksi kielikursseille voi osallistua kotoa. Valokuituliittymän tilaajana olet mukana mahdollistamassa erilaisia kurssivalintoja myös kyläkouluille.

Yritykset maaseudulla

Valokuitu on haja-asutusalueilla yritykselle jopa elintärkeä. Sen avulla päivittäinen yhteydenpito, markkinointi, tiedonsiirto ja sähköisten palveluiden käyttö onnistuvat katkoksitta. Esimerkiksi nopeaa tietoliikenneyhteyttä vaativat videoneuvottelut ovat mahdollisia vain valokuidulla.

Videoneuvottelupalveluja
Skype, Videra

Etävalvonta

Erilaiset turvallisuutta lisäävät etävalvonta- ja hälytyspalvelut toimivat nopean yhteyden kautta luotettavasti. Nettiyhteydellä maatalousyrittäjä voi mistä tahansa tarkistaa, että navetassa kaikki on hyvin. Samoin loma-asuntoa voidaan luotettavasti valvoa kuituyhteydellä joko kameravalvontana, tai erilaisilla liike-, lämpö- ja kosteusantureilla. Samalla voidaan tietenkin säätää lämpötiloja tai vaikka valaistusta.

Palveluja valvontaan
Elisa Vahti


Avoin verkko ja valinnan vapaus

Kyläkuidun omistama verkko tulee olemaan ns. avoin verkko, mikä tarkoittaa sitä, että kaupalliset toimijat voivat halutessaan tulla tarjoamaan omia palvelujaan osuuskunnan verkossa. Tulevaisuudessa sinun ei siis tarvitse sitoutua yhden operaattorin hinnoitteluun, vaan voit vapaasti valita itsellesi ja perheellesi sopivan palveluntarjoajan, palvelu- ja hintatason.