Kysymyksiä ja vastauksia

Tältä sivulta löydät valikoiman kysymyksiä, joita saamme usein asiakkailtamme sekä vastaukset niihin. Jos et löydä vastausta kysymykseesi luettelosta, ota yhteyttä meihin puhelimitse tai sähköpostilla.

020 775 0880
info@kylakuitu.fi

Yleiset kysymykset ja vastaukset

Koska liittymätilaukseni laskutetaan?

Tarjoamme tilaajalle useita eri vaihtoehtoja laskutuksen suhteen ja liittymän voi halutessaan maksaa joko kerralla, kahdessa erässä tai osamaksulla. Jos rahaa valokuituliittymään ei haluta sitoa ennen kuin rakentaminen alueella alkaa, voi ensimmäisen erän liittymämaksusta (1000,00€) maksaa vasta kun rakentaminen alueella käynnistyy ja loppuosuuden (990,00€) liittymän toimituksen yhteydessä.

Koska luvattu avoimuus toteutuu?

Kyläkuidun omistama verkko on ns. avoin verkko, mikä tarkoittaa sitä, että kaupalliset toimijat voivat halutessaan tulla tarjoamaan omia palvelujaan osuuskunnan verkossa. Sinun ei siis tarvitse sitoutua yhden operaattorin hinnoitteluun, vaan voit vapaasti valita itsellesi ja perheellesi sopivan palveluntarjoajan, palvelu- ja hintatason. Verkon laajetessa ja tavoittaessa yhä enemmän asiakkaita myös yhteistyö eri tahojen kanssa mahdollistuu, jolloin palveluntarjoajia saadaan mukaan useampia.

Kyläkuidun verkossa on tällä haavaa mahdollista tilata palveluita seuraavilta toimijoilta: Kyläkuitu, *Telia, *JNT, *Kuuskaista, *Seltimil

(*vaatii telia Avoin Kuitu Liittymän)

 

 

Mihin tarvitsen valokuitua kun nykyinen yhteytenikin on vielä riittävä?

Kehitys juoksee eteenpäin suurin askelin ja tietoliikenneyhteyksille astetetut vaatimukset seuraavat kovaa vauhtia perässä. Vielä joitakin vuosia sitten toimeen tultiin nopeuksilla , jotka eivät enää nykyään riitä edes peruskäyttöön. Nopeiden yhteyksien yleistyessä myös palvelut kehittyävät koko ajan monipuolisemmiksi ja vaativat laajakaistaliittymältä enemmän potkua. Nykyisten kupariverkkojen nopeus on saavuttanut huippunsa jo kauan sitten ja pian ne eivät enää palvele tarkoitustaan tavalla, jota nykyaikaisilta tietoliikenneyhteyksiltä odotetaan.

Kupariverkko on auttamattomasti vanhentunut ja varsinkin harvaan asutuilla alueilla sen ylläpito on operaattoreille kannattamatonta toimintaa. Vaikkei tilanteen vakavuus taajamalle saakka ulotukaan, kylillä vaikutukset ovat kuitenkin selvät. Operaattorit ovat vuosien saatossa saattaneet keriä kuparit takaisin keloihin ja internet- yhteys on mahdollista saada enää mokkulan muodossa. Joillakin alueilla kupariverkko on vielä olemassa, mutta palveluiden laatu ja hinnoittelu on tyystin toista luokkaa kuin esimerkiksi kaupungissa.

Jos tilanne on jo tänään tämä, miten käy kun huominen viimein koittaa?

Mikä tarkoittaa avoin verkko?

Suurin osa tämän päivän tietoliikenneverkoista on ns. suljettuja verkkoja, joissa asiakas joutuu sitoutumaan verkkoa ylläpitävään operaattorin sekä sen tuottamiin ja tarjoamiin palveluihin.

Avoimessa (Open Access) verkossa palveluntarjoajia on yhden sijaan useita ja asiakkaalla on täysi päätäntävalta siitä, keneltä hän haluamansa palvelut tilaa. Avoin verkko lisää myös palveluntarjoajien välistä kilpailua jolloin myös palveluiden hinnat ovat alhaisemmalla tasolla kun suljetussa verkossa.

Minne kaikkialle Kyläkuitu toimittaa valokuituliittymiä?

Kyläkuitu rakentaa valokuituverkkoa Kouvolan ja Iitin haja-asutusalueiden niihin osiin, joissa tilaajien määrä on toteutuksen kannalta riittävä. Mikäli riittävää määrää ei saada määräaikaan mennessä täyteen, lykkääntyy alueen rakentaminen seuraavalle rakentamiskaudelle. Kuidun saapuminen on kylien asukkaiden käsissä, tilaa siis liittymä nyt ja edesauta saatavuutta omalla kylälläsi.

Voit helposti selvittää kiinteistösi sijainnin hankealueella soittamalla meille numeroon 020 775 0880.

Miten käy sähköpostitilini jos irtisanon vanhan internet- liittymäni?

Mikäli käytössä on nykyisen operaattorisi (Sonera, Elisa, Kymp jne) tarjoama sähköpostiosoite joka on toimitettu sinulle internet liittymän kylkiäisenä, lakkaa tämä toimimasta samalla hetkellä kun internet- liittymä irtisanotaan.

Mikäli käytössäsi on operaattorista riippumaton sähköpostipalvelu kuten esimerkiksi gmail.com, live.com tai luukku.com, ei palveluntarjoajan vaihdos vaikuta sen toimintaan millään tapaa.

Miten voin edesauttaa kuidun saapumista omalle kylälleni?

Voit omalta osaltasi edesauttaa hankkeen etenemistä tilaamalla kuituliittymän mahdollisimman pian. Kun tilaajia saadaan kasaan alueittain runsaasti jo aikaisessa vaiheessa, näkyy tämä myös hankkeen toteutumisen aikataulussa.

Muistathan, että halutessasi ensimmäinen erä liittymämaksusta (1000,00€) laskutetaan sinulta vasta, kun rakentaminen alueella käynnistyy ja loppuosuus (990,00€) vasta  toimituksen yhteydessä.

Tekniset kysymykset ja vastaukset

Kotipääte CTS FWR5

Rakennuskaudella 2017 Kyläkuitu luopui aiemmin käytössä olleesta Inteno EG300AC kotipäätteestä ja korvasi sen CTS FWR5 päätteellä.

CTS FWR5 pääte on valmiiksi esikonfiguroitu niin, että käyttöönotto ei vaadi asiakkaalta muita toimia kuin verkkokaapelin asennuksen tietokoneen ja kotipäätteen välille tai WLAN- yhteyttä käyttävien laitteiden yhdistämisen esikonfiguroituun langattomaan verkkoon. Langattoman verkon nimi (SSID) sekä salausavain (WiFi-Key) löytyvät laitteen päälle liimatusta tarrasta..

Mikäli asiakas haluaa muuttaa esim. palomuurin tai WLAN:in asetuksia mieleisekseen on tämäkin mahdollista. Asetuksia pääsee muuttamaan kirjautumalla laitteen käyttöjärjestelmään internet- selaimella alla olevin tunnuksin:

 IP: 192.168.0.100
 Käyttäjätunnus: user
 Salasana: CTSadministrator

 

Laitteen ominaisuudet
Käyttöohje
Datasheet

Kotipääte Inteno EG300AC

Rakennuskaudella 2015 Kyläkuitu luopui aiemmin käytössä olleesta HP A3100-8 kotipäätteestä ja korvasi sen monipuolisemmalla Inteno EG300AC:lla. Muutoksen myötä liittymän käyttöönotto on loppuasiakkaalle aiempaa helpompaa sillä esim. langattoman verkon luontia varten ei enää tarvitse erikseen hankkia WLAN- reititintä.

Inteno EG300AC on valmiiksi esikonfiguroitu niin, että käyttöönotto ei vaadi asiakkaalta muita toimia kuin verkkokaapelin asennuksen tietokoneen ja kotipäätteen välille tai WLAN- yhteyttä käyttävien laitteiden yhdistämisen esikonfiguroituun langattomaan verkkoon. Langattoman verkon nimi (SSID) sekä salausavain (WiFi-Key) löytyvät laitteen päälle liimatusta tarrasta sekä laitteen pohjasta.

Mikäli asiakas haluaa muuttaa esim. palomuurin tai WLAN:in asetuksia mieleisekseen on tämäkin mahdollista. Asetuksia pääsee muuttamaan kirjautumalla laitteen käyttöjärjestelmään (IopSys) internet- selaimella alla olevin tunnuksin:

 IP:  192.168.1.1
 Käyttäjätunnus:  user
 Salasana:  user

 

Tekniset tiedot (PDF)
Pika-asennusopas (PDF)
IopSys- manuaali (LUCI)
IopSys- manuaali (JUCI)

Kuinka testaan internet-yhteyteni nopeuden?

Internet- yhteyden nopeuden testaamiseksi on tarjolla lukuisia eri palveluja joista mainitsemme kohtuuden rajoissa pysymisen tähden vain muutamia. Jos haluat testata yhteytesi nopeutta muilla kuin alla mainitsemillamme palveluilla, löytyy niitä helposti lisää esimerkiksi Googlettamalla hakusanan “nopeustesti“.

Mikään nopeustesti ei anna 100% tarkkaa tulosta liittymän nopeudesta sillä oman yhteyden ja mittaavan palvelimen välissä on aina joukko yhteyksiä, joiden toimintakunto ja nopeus vaihtelevat ja vaikuttavat näin ollen mittaustulokseen. Nopeustesti antaa siis vain viitteellisen kuvan liittymäsi todellisesta nopeudesta.

Nopeuteen ja mittaustulokseen vaikuttavat käytettävän mittauspalvelun lisäksi myös oman sisäverkon kunto, liitäntätapa sekä liittymän kuormitus mittaushetkellä.

 

Ennen nopeustestin suorittamista:

– Sulje liittymää kuormittavat sovellukset (esim. Spotify) mittauksen ajaksi.
– Jos käytät wlan-verkkoa, kytke tietokone suoraan modeemiin ethernet-kaapelilla.
– Jos käytössäsi on kannettava tietokone kytke se verkkovirtaan, sillä Windowsin virranhallinta-asetukset vaikuttavat usein tiedonsiirtonopeuteen.
– Jos modeemiin on kytketty useampia tietokoneita varmista, ettei niiltä ole liikennettä verkkoon.

 

Nopeustestejä:

Netplaza nopeustesti
Speedtest.net
Bandwidhtplace
 

Miksi Windows ilmoittaa tiedostojen latausnopeudeksi alhaisempia tuloksia kuin internetin nopeustestit?

Toisin kuin useimpien operaattoreiden tarjoamissa nopeustesteissä, Windows ilmoittaa latausnopeudet megabittien sijaan megatavuina (1 megabitti = 0,125 megatavua).

Liittymänopeudet megabitteinä ja megatavuina:
KyläKymppi 10Mbit/s = 1,25Mt/s
KyläSata 100Mbit/s = 12,5Mt/s

Esimerkki:
Pertulla on Kyläkuidun tarjoama KyläSata- liittymä ja hän lataa internetistä suurta tiedostoa. JOS tiedostoa kyettäisiin lataamaan sen tarjoajan suunnalta 100Mbit/s nopeudella, ilmoittaisi Windows tuolloin latausnopeudeksi ~12,5Mt/s.

Sähköpostiasetukset Kyläkuidun verkossa (BLC)

Alla on POP/IMAP-sähköpostiohjelmiin tarvittavat lähtevän postin (SMTP-palvelin) asetukset. Tarkemmat ohjeet asetusten laittamiseksi löydät käyttämäsi ohjelman ohjeista.

Saapuva posti:

– Palvelin: posti.suursaimaa.com
– Protokolla: POP3 (portti 110) tai IMAP4 (portti 143)
– SSL-suojaus: ei
– Palvelin edellyttää kirjautumista: kyllä

 

Lähtevä posti:

– Palvelin: smtp.suursaimaa.com
– Protokolla: SMTP (portti 587)
– SSL-suojaus: ei
– Palvelin edellyttää kirjautumista: kyllä

Tärkeää tietoa kodin sisäverkosta (CTS FWR5)

Kodin sisäverkko kannattaa rakentaa oikein, jotta käyttö on mahdollisimman sujuvaa ja turvallista. Tärkein asia on reitittimen hankinta talouteen, jota vahvasti suosittelemme. Vanhaa ADSL-modeemia ei tähän tarkoitukseen voi käyttää.

Alla oleva kuva kertoo suositellun asennustavan seuraavista näkökulmista:

Langattomuus: Lähes kaikki nykyajan laitteet voidaan liittää verkkoon langattomasti (WLAN) mikäli taloudessa on tähän sopiva kotipääte / reititin. Kyläkuitu toimittaa liittymäasennuksen yhteydessä asiakkailleen CTS FWR5 mallisen kotipäätteen, jossa WLAN tukiasema on sisään rakennettuna.

Kotona käytettävien internet-laitteiden määrä: Tällä hetkellä Kyläkuidun palveluntarjoaja toimittaa 4 IP-osoitetta jokaiseen talouteen, joka rajoittaa internet-laitteiden määrää. Reitittimen ansiosta tätä rajaa ei ole ja siten useampi laite voi samaan aikaan olla verkossa (tabletit, älypuhelimet, TV:t, tietokoneet, pelikonsolit, jne)

IPTV palvelu (KyläSuper): IPTV digiboksi kytketään aina suoraan verkkokaapelilla kotipäätteelle. Mikäli verkkokaapelointi on haastavaa toteuttaa, voi myös käyttää datasähkö-muuntimia, jolloin IPTV signaali viedään kiinteistön sähköverkon kautta.

Ylijännitteen varalle: Kotipääte on hyvä suojata ylijännitesuojalla, koska ylijännitevauriot eivät kuulu laitteen takuuseen. Ukkosen aikana kotipääte on myös hyvä kytkeä pois verkkovirrasta.

Muista vielä, että tietokoneessasi on hyvä olla toimiva palomuuri ja päivitetty virustorjunta.

 

Tärkeää tietoa kodin sisäverkosta (HP A3100-8 v2)

Kodin sisäverkko kannattaa rakentaa oikein, jotta käyttö on mahdollisimman sujuvaa ja turvallista. Tärkein asia on reitittimen hankinta talouteen, jota vahvasti suosittelemme. Vanhaa ADSL-modeemia ei tähän tarkoitukseen voi käyttää.

Alla oleva kuva kertoo suositellun asennustavan seuraavista näkökulmista:

 1. Langattomuus: Lähes kaikki nykyajan laitteet pystyvät toimimaan langattomasti (WLAN) ja jotta laitteiden käyttö kotona olisi mahdollisimman sujuvaa, voit liittää NAT- ominaisuuden omaavan langattoman reitittimen kotipäätteeseen. Kyläkuitu EI suosittele WLAN-Accespointien käyttöä verkossaan sillä niiden on todettu aiheuttavan häiriöitä verkon muulle liikenteelle.
   
 2. Tietoturvallisuus: Reititin luo kotiisi oman sisäverkon, jolloin kotikäyttöön jakamasi kansiot ja tiedostot eivät näy maailmalle. Omat jaot kannattaa aina myös suojata salasanalla.
   
 3. Kotona käytettävien internet-laitteiden määrä: Tällä hetkellä Kyläkuidun palveluntarjoaja toimittaa 4 IP-osoitetta jokaiseen talouteen, joka rajoittaa internet-laitteiden määrää. Mikäli käytössänne on reititin tätä rajaa ei ole ja siten useampi laite voi samaan aikaan olla verkossa (tabletit, älypuhelimet, TV:t, tietokoneet, pelikonsolit, jne)
   
 4. IPTV palvelu (KyläSuper): Kyläkuidun toimittama IPTV digiboksi kytketään aina suoraan verkkokaapelilla kotipäätteelle. Mikäli verkkokaapelointi on haastavaa toteuttaa, voi myös käyttää datasähkö-muuntimia, jolloin IPTV signaali viedään kiinteistön sähköverkon kautta.
   
 5. Ylijännitteen varalle: Kotipääte on hyvä suojata ylijännitesuojalla, koska ylijännitevauriot eivät kuulu laitteen takuuseen. Ukkosen aikana kotipääte on myös hyvä kytkeä pois verkkovirrasta.

 

Muista vielä, että tietokoneessasi on hyvä olla toimiva palomuuri ja päivitetty virustorjunta.

Tärkeää tietoa kodin sisäverkosta (Inteno EG300AC)

Tärkeää tietoa kodin sisäverkosta

Kodin sisäverkko kannattaa rakentaa oikein, jotta käyttö on mahdollisimman sujuvaa ja turvallista. Tärkein asia on reitittimen hankinta talouteen, jota vahvasti suosittelemme. Vanhaa ADSL-modeemia ei tähän tarkoitukseen voi käyttää.

Alla oleva kuva kertoo suositellun asennustavan seuraavista näkökulmista:

Langattomuus: Lähes kaikki nykyajan laitteet voidaan liittää verkkoon langattomasti (WLAN) mikäli taloudessa on tähän sopiva kotipääte / reititin. Rakennuskaudesta 2015 lähtien Kyläkuitu toimittaa valokuituliittymän tilanneille asiakkailleen Inteno EG300AC mallisen kotipäätteen, jossa WLAN tukiasema on sisään rakennettuna.

Kotona käytettävien internet-laitteiden määrä: Tällä hetkellä Kyläkuidun palveluntarjoaja toimittaa 4 IP-osoitetta jokaiseen talouteen, joka rajoittaa internet-laitteiden määrää. Reitittimen ansiosta tätä rajaa ei ole ja siten useampi laite voi samaan aikaan olla verkossa (tabletit, älypuhelimet, TV:t, tietokoneet, pelikonsolit, jne)

IPTV palvelu (KyläSuper): IPTV digiboksi kytketään aina suoraan verkkokaapelilla kotipäätteelle. Mikäli verkkokaapelointi on haastavaa toteuttaa, voi myös käyttää datasähkö-muuntimia, jolloin IPTV signaali viedään kiinteistön sähköverkon kautta.

Ylijännitteen varalle: Kotipääte on hyvä suojata ylijännitesuojalla, koska ylijännitevauriot eivät kuulu laitteen takuuseen. Ukkosen aikana kotipääte on myös hyvä kytkeä pois verkkovirrasta.

Muista vielä, että tietokoneessasi on hyvä olla toimiva palomuuri ja päivitetty virustorjunta.

Yhteyden vianmääritys

HP A3100-8 v2

1. Tarkista, että laite on kytketty verkkovirtaan

2. Tarkista onko linja ylhäällä ja palavatko Speed ja Link act merkkivalot vihreinä (kuva)

3. Jos linja on ylhäällä poista HP kotipäätteestä kaikki verkkolaitteet ja käynnistä pääte uudelleen.

4. Kytke HP kotipäätteeseen yksi laite verkkokaapelilla ja testaa toimiiko yhteys. Mikäli yhteys ei edelleenkään toimi ole yhteydessä asiakastukeen numerossa 08 2370 6750

Inteno EG300AC

1. Tarkista, että kotipääte on kytketty verkkovirtaan (merkkivalo 1).

2. Tarkista onko linja ylhäällä (merkkivalo 2) ja onko laitteella yhteys internettiin (merkkivalo 3).

 • Mikäli linja- ja internet merkkivalot palavat, käynnistä pääte sekä verkkoon kytketty tietokone uudelleen ja testaa yhteyttä verkkokaapelia käyttäen. Mikäli yhteys ei edelleenkään toimi ole yhteydessä asiakastukeen numerossa 08 2370 6750
 • Mikäli linja- ja/tai internet merkkivalot eivät pala resetoi kotipääte (ohje). Jos merkkivalot ovat edelleen pimeitä resetin jälkeen ole yhteydessä asiakastukeen numerossa 08 2370 6750
   

CTS FWR5

1. Tarkista, että laite on kytketty verkkovirtaan (Power).

2. Tarkista, että laite on käynnistynyt oikein ja linja on ylhäällä (Status ja WAN)

 • Mikäli Status- ja WAN merkkivalot palavat, käynnistä pääte sekä verkkoon kytketty tietokone uudelleen ja testaa yhteyttä verkkokaapelia käyttäen. Mikäli yhteys ei edelleenkään toimi ole yhteydessä asiakastukeen numerossa 08 2370 6750
 • Mikäli Status- ja/tai WAN merkkivalot eivät pala resetoi kotipääte (ohje). Jos merkkivalot ovat edelleen pimeitä resetin jälkeen ole yhteydessä asiakastukeen numerossa 08 2370 6750