Valokuitu on sijoitus tulevaisuuden tarpeisiin

Kymijoen Kyläkuitu

 

Tietoliikenneyhteyksien merkitys arkipäivässämme kasvaa jatkuvasti eikä loppua tunnu näkyvän. Tekniikan kehittyessä ja ihmisten vaatimusten kasvaessa, verkkopalveluihin kehittyy koko ajan uusia palvelumuotoja terveyspalveluista videovuokraamoihin. Koska toimitilojen pitäminen harvaan asutuilla kylillä ei ole enää taloudellisesti mahdollista , palvelut viedään isompiin taajamiin ja monen ainoaksi vaihtoehdoksi jää hoitaa asiat verkkopalveluissa sen sijaan, että aikaa tuhlattaisiin pitkiin ajomatkoihin ja turhaan jonottamiseen.

Nykyiselle kehitykselle emme voi mitään, joten pyritään omalta osaltamme hyödyntämään verkkopalveluja tehokkaasti ja katsotaan kehityksen hyviä puolia. Kotoa käsin asioidessa säästetään ajan lisäksi myös rahaa joko matkakuluissa tai verkkoasioinnin yhteydessä saatavista alennuksista ja eduista. Verkkokauppojen tuotevalikoima on usein myös perusmyymälöitä laajempi ja kauppaa voi halutessaan vaihtaa muutamalla näppäimen painalluksella.

Mutta!

Tietoliikenneyhteydet joihin palvelut nojaavat ovat taajamissa toista luokkaa kuin maaseudulla ja taajamiin rakennetaan valokuituverkkoja kaupallisten operaattoreiden toimesta. Haja-asutusalueilla vanha ja elinkaarensa päässä oleva kupariverkko pitkine kaapelipituuksineen tekee yhteyksistä häiriöalttiita ja epäluotettavasti toimivia. Mikäli kupariverkkoa ei enää ole tai sen kautta ei enää toimiteta palveluita, jää haja-asutusalueiden ainoaksi vaihtoehdoksi langattomat yhteydet , joiden luotettavuus ja toimintavarmuus on alueittain hyvin vaihteleva.

Miksi valokuitu?

Optinen kuitu on neutraali materiaali eli se ei johda eikä käytä sähköä. Se on myös täysin immuuni sähkömagneettisille häiriöille, eikä itsekkään aiheuta niitä.
Toisin kun kuparikaapeli, valokaapeli mahdollistaa pitkät kaapelipituudet (jopa satoja kilometrejä) ilman merkittäviä siirtohäviöitä tai häiriöitä ja on tiedonsiirtokapasiteettinsa puolesta ylivoimainen.

Maaseudun tietoliikenneyhteydet eivät täytä monien nykyistenkään palveluiden vähimmäisvaatimuksia ja monet meistä jäävätkin sellaisten palveluiden ulkopuolelle, jotka ovat suurelle osalle väestöä itsestään selvyys. Jos tilanne on jo nyt tällainen, mitä mahtaa tapahtua tulevaisuudessa kun vaatimukset tietoliikenneyhteyksien osalta vain kasvavat?

Valokuituverkko on ainoa tapa varmistaa, että luotettavat ja varmat tiedonsiirtoyhteydet sekä niiden kautta saatavat palvelut tavoittavat ihmiset maaseudullakin. Kyse ei ole enää vain viihteestä tai pelaamisesta vaan työn, arjen sekä opiskelun kannalta tärkeästä ja välttämättömästä työvälineestä, jota ilman on vaikea hoitaa asiansa nopeasti ja luotettavasti ilman aikarajoitteita.

Osuuskunta Kymijoen Kyläkuitu
Projektisihteeri Lauri Mäkinen
020 775 0883
lauri.makinen@kylakuitu.fi