Viljelijätiedote, tammikuu 2012, Kouvola

Kymijoen Kyläkuitu

 

Tulevaisuudesta olisi pystyttävä päättämään jo tänään!

Tarina kertoo, että sellainen suomalainen suurmies kuin J.V. Snellman olisi vastustanut Imatrankosken sähkövoimalan rakentamista viimeiseen asti 1800 -luvun loppupuolella sillä perusteella, että ”Suomi ei tule koskaan tarvitsemaan niin paljon sähköä, että Imatrankosken sähkövoimalaa tarvittaisiin”. Tämä osoittaa kuinka vaikeata tulevaisuuden näkeminen on ollut näillä kansallisilla suurmiehilläkin.

Edellä mainittu kertomus on tullut kirjoittajan mieleen, kun olen kuunnellut maaseudun tuntoja tässä ajankohtaisessa valokuituhanke asiassa. Kouvolan maaseudun olisi nyt pakko pystyä tekemään tulevaisuuden päätöksiä tässä tietoliikenneyhteyksien kehittämisasiassa vielä tämän kevään aikana.

Meillä olisi nyt tälle rakentamishankkeelle valtion, Kouvolan kaupungin ja ELY-keskuksen tuki! Tuen osuus on yli 50%.

Joku on sanonut, että tämä tarjous ei toistu?

Asiasta kiinnostuneita on tällä hetkellä jo satoja!

Osuuskunta Kymijoen Kyläkuidulla on jäseniä/liittymäsopimuksen tehneitä tällä hetkellä (vuoden vaihde) noin 400 kpl. Liittyjien määrä lisääntyy koko ajan. Liittymäsopimuksen tekijöitä ei ole vielä kuitenkaan läheskään tarpeeksi. Osuuskunta on arvioinut, että tarvittaisiin yhteensä ainakin 1400-1500 liittymätilausta ennen kuin käytännön työt olisi mahdollista aloittaa.

Oman liittymätilauksen tekeminen ei yksin riitä!

Moni ajattelee varmaankin siten, että kun olen oman tilaukseni tehnyt, niin asia on omalta kohdaltani ohitse. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin. Että yhteydet voitaisiin jollekin kyläkulmalle rakentaa, edellyttää se kyseiselle linjaosuudelle useampia liittymätilauksia. Niiden kiinteistöjen omistajien, jotka ovat jo omalla kohdallaan tehneet liittymätilauspäätöksen, tulisi yrittää keskustella asiasta lähinaapureiden ja muiden tuttujen kanssa. Osuuskunta on arvioinut, että joka kolmas kiinteistö tulisi ainakin saada hankkeeseen mukaan että homma voisi lähteä liikkeelle.

Minä pärjään näillä nykyisillä systeemeillä joten kuten kuin kissa metsässä!

Tämä on varmasti totta, mutta ainakin meidän varttuneempien tulisi muistella vaikka kännykän lähihistoriaa? Viisitoista vuotta sitten tunsin useita sellaisia henkilöitä, jotka sanoivat, että he eivät hanki kännykkää ikinä! Miten lienee asia tänään? Aika monella taitaa sellainen kuitenkin olla taskussa. Meidän olisi nyt varottava sitä, että tässä valokuituasiassa ei kävisi samoin. Nyt meillä olisi hankkeelle hyvä tuki, mutta tulevasta ajasta ei ole tietoa!

Minä liityn sitten myöhemmin!

Aika moni jäisi varmaan seuraamaan asiaa ja tekisi oman ratkaisunsa vasta sitten, kun näkee käytännössä miten homma onnistuu. Tämä tuntuisi varmaan kaikkien kohdalla helpoimmalta päätökseltä. Tässä on vaan se huono puoli, että jos tarpeeksi moni ajattelee asiaa näin, niin ei ole kuituverkkoa johon liittyisi ”myöhemmin”. Myöhemmin liittyminen maksaa myös moninkertaisesti sen mikä on osuuskunnan tarjous tänä päivänä. Myöhemmin liittymisen hinta tulee olemaan hyvin yleisesti 10.000 euron molemmin puolin (nyt 1990 €).

Omaisuudenhuollollinen näkökulma

Moni ajattelee varmaan, että minulla on ikää jo sen verran, että minä en tule tarvitsemaan kyseistä yhteyttä. Tämäkin on varmaan monen kohdalla totta. Uskaltaisikohan asiaa kuitenkin pohtia vähän laajemmin? Mitä jos joudun myymään kiinteistön? Olisiko ostajia enemmän ja olisiko hinta parempi jos kiinteistöllä olisi valokuituliittymä?

En minä sitä itse tarvitse, mutta lapset ja lastenlapset!

Näin on asetellut sanoja peräkkäin moni minulle tuttu maaseudun varttuneempi asuja. Oletko miettinyt omalta kohdallasi tätä mahdollisuutta ja näkökulmaa?

Tiestö, maaseudun vesihuolto ja tietoliikenneyhteydet!

Itse näen asian niin, että Kouvolan maaseudulla on kolme kärkihanketta: tiestö, maaseudun vesihuolto ja tietoliikenneyhteydet. Palvelut ovat paenneet maaseudulta. Suuri uhka on, että tilanne vielä pahenee aivan lähitulevaisuudessa. Mikä olisi vastatoimenpide tälle kielteiselle kehitykselle? Minusta vastaus on hyvät tiet ja tietoliikenneyhteydet. Pelkään, että ilman toimivia tietoliikenneyhteyksiä emme pysy muun yhteiskunnan kehityksessä mukana.

Jos onnistumme, olemme edelläkävijöiden joukossa!

Jos uskaltaisin, niin sanoisin, että kerrankin! Kouvola on lähes kokonaan kaupungin läheistä maaseutua. Meillä olisi kasvun edellytyksiä. Kasvu aikaansaaminen edellyttää täydellä varmuudella hyviä tietoliikenneyhteyksiä. Muuten se ei ainakaan onnistu. Jos me onnistuisimme nyt tässä valokuituasiassa, parantaisi se meidän alueellista kilpailukykyämme merkittävällä tavalla. Jokaisen kiinteistön tekemä päätös tässä valokuituasiassa on tavallaan päätös omista tulevaisuuden olosuhteista, mutta myös kannanotto Kouvolan alueelliseen kehittymismahdollisuuteen.

Jos sinua asia yhtään kiinnostaa,
– niin tutustu www.kylakuitu.fi sivuihin
– tutustu osuuskunnan kyläkuitu tiedotuslehteen
– jos sinulla on kysyttävää tai liittyminen tuntuu teknisesti vaikealta, ota yhteyttä osuuskunnan hallituksen
jäseniin tai osuuskunnan projektisihteeriin, Lauri Mäkiseen p.020 775 0880.

Kehittämisterveisin!

Markku Kansikas
Johtava maaseutuasiamies
p. 020 615 7491
markku.kansikas@kouvola.fi