Toiset ovat tasevertaisempia kuin toiset

Kymijoen Kyläkuitu

 

Tuli tässä ihmeteltyä viisaiden logiikka siitä missä voidaan laajakaistahanke pitää tukikelpoisena ja missä ei.Sijaintini on 6314 metriä kuparikaapelia keskuksesta. Operaattorin määrittelyn mukaan netin ei edes pitäisi toimia tällä etäisyydellä. Raja on 5000 metriä. No kyllähän se sattuu kuitenkin toimia. Nopeutta ei kuitenkaan voida kasvatta.

Mokkulat ei toimi luotettavasti -no senhän monet ovat kokeneet. Operaattorin valokuitu menee 300 metrin päässä. Tähän ei pääse kiinni kun ei ole aikanaan tehty liityntäkaivoa. Eli kuitu pitää vetää tuolta 6314 metrin päästä. Maksaa 27ekee/metri + liittymän hinta 2300ekee.

Kuitenkin tukiehdoissa sanotaan että runkoverkon pitää ulottua vähintäin kahden kilometrin päähän kiinteistöstä. Nyt minut määritellään tukikelvottomalle alueelle kun operaattorin kaapeli menee 300 metrin päässä johon ei kuitenkaan saa liittymää. Eikös ole tosi nerokas määrittely jolla torpataan minut ja monet muut tukikelvottomalle alueelle. No emmehän lannistu. Haja-asutus alueella on perinteisesti pyritty omavaraisuuteen ja sitä pitää lisätä.

Eiköhän se kuitu tule samalla hinnalla tukikelvottomille alueillekin. Olen sitä mieltä liittymän hinta tulee polttoainekustannuksissa takaisin kun voi netin kautta tehdä kauppoja ehkä jopa edullisemmin kuin varsinaisessa kaupassa. Logistiikka hoitaa kuljetukset edullisesti ja aikaa säästyy. On tuossa kuljetukustannuksissa jotain outoa. Euroopasta ostettu tuote tulee nopeammin ja edullisemmin kotiin kuin Helsingistä. No eihän kaikessa pysty säästämään pitäähän kuljetusliikkeenkin elää. Säästetään omissa polttoainekuluissa kun hoidetaan kaupat netissä – sitten kun kuituverkko on tuvassa. Siinä samalla hoituvat monet muut asioinnit. Kohta säästöpossu pullistelee kun polttoaineeseen tarkoitetut eurot meneekin säästöpossuun. Nerokasta!

Voitto Kyynäräinen