Siirry sisältöön

Yhdistyksen säännöt

Valmistelutyöryhmän kommentti:
Nämä säännöt käsitellään yhdistyksen kokouksessa 29.8.2024. Sääntöjen ensimmäinen versio on esitelty OSKn jäsenistölle 14.3.2024 pidetyssä osk:n kokouksessa. Valmistelutyöryhmä on tehnyt sääntöihin muutoksia kokouksessa esitettyjen ehdotusten mukaisesti.


1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Kyläkuidun Perintö ry , josta näissä säännöissä myöhemmin käytetään nimeä yhdistys ja sen kotipaikka on Kouvola. 

2. Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on Kymenlaakson haja-asutusalueella ja maaseudulla sekä muun entisen Kymijoen Kyläkuidun toiminta-alueella :

  • vahvistaa asuvien yhteisöjen ja yksilöiden elinvoimaisuutta ja toimintakykyä.

  • edistää digitaalisten taitojen kehittymistä ja samalla tukea alueen asukkaiden mahdollisuuksia osallistua nykyaikaiseen yhteiskuntaan.

  • tukea ja edistää hankkeita, jotka tarjoavat koulutusta ja tiedotusta.

  • tukea haja-asutusalueiden asukkaiden pääsyä koulutusmahdollisuuksiin.

  • edistää pitkällä aikavälillä yhteisöjen välistä yhteistyötä ja alueen kehitystä tukevien verkostojen syntymistä.

  • kannustaa ja tukea alueen asukkaita kokeiluihin, joilla edistetään alueiden yritteliäisyyttä ja kekseliäisyyttä ja tätä kautta taloudellista toimeliaisuutta.

  • edesauttaa kaikkia alueen asukkaita osallistumaan positiiviseen ja yhdenvertaiseen ihmisten väliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen tavoitteena se, että haja-asutusalueen ja maaseudun ääni kuuluu ja näiden yhteisöjen tarpeet huomioidaan kaikessa päätöksenteossa.

  • edistää ympäristöystävällisyyttä, kestävää maataloutta, uusiutuvaa energiaa ja muita kestävän kehityksen periaatteita.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

  • myöntää hakemusperusteisesti avustuksia ja apurahoja hankkeille, jotka ovat yhdistyksen tarkoituksen mukaisia ja jotka hankkeelle sopivassa laajuudessa priorisoivat tietoliikenneverkkojen sekä muun viimeisimmän teknologian hyödyntämistä.

  • tukee tiedotus- ja koulutustoimintaa.

  • tukee alueeseen kohdistuvaa tutkimus- ja kehitystoimintaa.

  • perustaa tarpeen mukaan jaostoja, toimikuntia ja/tai toimintaryhmiä.

3. Varainhankinta

Yhdistys on toimintansa tukemiseksi oikeutettu ottamaan vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, asianomaisella luvalla järjestämään keräyksiä ja arpajaisia sekä omistamaan kiinteistöjä ja arvopapereita.

Yhdistyksellä on velvollisuus sijoittaa ja rahastoida varojaan pääomaturvatusti.

Yhdistyksen valtuuskunta vahvistaa vuotuisen jäsenmaksun jäsenryhmille. 

Yhdistys voi myös harjoittaa muuta vastikkeellista toimintaa, joka liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen tai jota voidaan pitää taloudellisesti vähäarvoisena.

Yhdistys voi omistaa ja hallinnoida toimintaansa varten kiinteää ja irtainta omaisuutta.

4. Jäsenyys

Yhdistyksellä on viisi varsinaista jäsentyyppiä: Kyläyhdistykset, Elinkeinot, Asukkaat, Nuoret ja Tukijat. 

Kyläyhdistykset

Yhdistykseen Kyläyhdistysjäseneksi voidaan hyväksyä rekisteröity kyläyhdistys, joka edustaa kymenlaaksolaista kylää ja jonka kotipaikka on Kymenlaaksossa ja joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen sekä sitoutuu yhdistyksen sääntöihin.

Elinkeinot

Yhdistykseen Elinkeinojäseneksi voidaan hyväksyä Y-tunnuksen omaava elinkeinonharjoittaja, henkilöyhtiö tai yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja sitoutuu yhdistyksen sääntöihin. 

Asukkaat

Yhdistykseen Asukasjäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja sitoutuu yhdistyksen sääntöihin. Lisäksi hakija tulee olla hyvämaineinen ja rehelliseksi tunnettu, eikä hänellä saa olla lainvoimaista rikostuomiota.

Nuoret

Yhdistykseen Nuorisojäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka on iältään 18-40 vuotias ja joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen sekä sitoutuu yhdistyksen sääntöihin. Lisäksi hakija tulee olla hyvämaineinen ja rehelliseksi tunnettu, eikä hänellä saa olla lainvoimaista rikostuomiota.

Tukijat

Yhdistykseen Tukijajäseneksi voidaan hyväksyä henkilö tai yhteisö, joka resurssoi yhdistyksen toimintaa ja hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen sekä sitoutuu yhdistyksen sääntöihin.

Jäseneksi ottamisesta päättää yhdistyksen hallitus. 

4. Yhdistyksestä erottaminen

Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos tämä on jättänyt täyttämättä ne velvollisuudet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä määriteltyjä jäsenyyden ehtoja.

Jäsen katsotaan eronneeksi yhdistyksestä, mikäli jäsenmaksua ei ole suoritettu 30 päivän sisällä maksun erääntymisestä.

5. Yhdistyksen kokous

Yhdistyksen päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous.

5.1. Yhdistyksen kokouksen osallistujat

Yhdistyksen kokouksessa on kullakin läsnä olevalla jäsenellä yksi ( 1 ) ääni.

Yhdistyksen kokous voi myöntää puhe- ja läsnäolo-oikeuden muille sitä pyytäville.

5.2. Yhdistyksen kokouksen ajankohta ja koolle kutsuminen

Varsinainen kokous

Yhdistyksen varsinainen kokous pidetään joka toinen vuosi tammikuussa hallituksen määräämässä paikassa yhdistyksen toimialueella.

Ylimääräinen kokous

Ylimääräinen yhdistyksen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai mikäli hallitus tai valtuutetut katsovat sen tarpeelliseksi.

Ylimääräinen yhdistyksen kokous on myös pidettävä, jos vähintään yksi viidesosa (1/5) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti nimetyn asian käsittelemiseksi pyytävät. Ylimääräinen yhdistyksen kokous on pidettävä yhden (1) kuukauden kuluttua siitä, kun sitä on hallitukselta pyydetty.

Koolle kutsuminen

Hallitus kutsuu yhdistyksen kokouksen koolle ilmoituksella, joka julkaistaan yhdistyksen Internet-sivuilla viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta, ellei yhdistyslain määräyksistä muuta johdu.

5.3. Yhdistyksen kokouksen tehtävät

Yhdistyksen kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus

  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

  5. valitaan seuraavaksi toimikaudeksi valtuuskunnan jäsenet ja varajäsenet äänestyksen tulosta noudattaen. 

  6. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

6. Valtuuskunta

Yhdistyksen päätösvaltaa Yhdistyksen kokousten välillä käyttävät yhdistyksen jäsenten valitsemat valtuutetut, jotka muodostavat näissä säännöissä tarkoitetun valtuuskunnan. Valtuuskunnan kokoonpano on kiinteä ja siihen kuuluu kymmenen varsinaista jäsentä ja viisi varajäsentä. Valtuuskunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Valtuuskunta toimikausi on kaksi vuotta. 

6.1. Valtuuskunnan valinta

Valtuuskunta valitaan jäsenäänestyksellä yhdistyksen kokouksessa. 

Valtuuskunnan paikat määräytyvät niin että jokaisella jäsenryhmällä on kaksi paikkaa ja yksi varajäsenen paikka. Jokainen jäsenryhmä asettaa ehdokkaansa ryhmälleen kuuluville paikoille. Jokainen jäsenryhmä saa äänestää vain omia ehdokkaitaan. Jäsenryhmän vaalissa kullakin jäsenryhmän jäsenellä yksi ääni. Valituksi tulevat eniten ääniä saaneet jäsenryhmän ehdokkaat äänimääräjärjestyksessä. 

Mikäli jäsenryhmä ei aseta ehdokkaita ryhmälleen kuuluville paikoille, jäsenryhmän ehdokkaat asettaa kokous. Tällöin ehdokkaita äänestävät kaikki kokouksessa läsnä olevat jäsenet. Valituksi tulevat eniten ääniä saaneet jäsenryhmälle asetetut ehdokkaat äänimääräjärjestyksessä. 

Vaaleissa äänten mennessä tasan ratkaisee arpa.

6.2. Valtuuskunnan kokoukset

Varsinaiset kokoukset

Valtuuskunta kokoontuu vuosittain kahteen varsinaiseen kokoukseen, helmi-maaliskuussa kevätkokoukseen ja syys-lokakuussa syyskokoukseen.

Ylimääräinen kokous

Ylimääräinen valtuuskunnan kokous pidetään, kun valtuuskunnan kokous niin päättää tai mikäli hallitus katsoo sen tarpeelliseksi.

Ylimääräinen valtuuskunnan kokous on myös pidettävä, jos vähintään yksi viidesosa (1/5) valtuuskunnan jäsenistä sitä kirjallisesti nimetyn asian käsittelemiseksi pyytää. Ylimääräinen valtuuskunnan kokous on pidettävä yhden (1) kuukauden kuluttua siitä, kun sitä on hallitukselta pyydetty.

Koolle kutsuminen

Hallitus kutsuu valtuuskunnan kokouksen koolle ilmoituksella, joka julkaistaan yhdistyksen Internet-sivuilla viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta, ellei yhdistyslain määräyksistä muuta johdu.

6.3. Valtuuskunnan kokouksen tehtävät

Valtuuskunnan kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus

  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

  5. käsitellään hallituksen toimintakertomus edelliseltä toimikaudelta, tilinpäätös ja tilintarkastajien/toiminnantarkastajien lausunto

  6. vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille

  7. päätetään avustusten ja tukien jakamisesta hankkeille.

  8. päätetään muista kokouskutsussa mainituista asioista.

Valtuuskunnan toimikauden ensimmäinen varsinainen kokous on samalla valtuuskunnan järjestäytymiskokous, jossa valtuuskunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valtuuskunta toimikaudeksi.

Valtuuskunnan syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus

  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

  5. hyväksytään yhdistyksen toimintasuunnitelma sekä talousarvio seuraavaa kalenterivuotta varten

  6. päätetään seuraavan kalenterivuoden jäsenmaksuista ja maksuajankohdasta

  7. päätetään valtuuskunnan ja yhdistyksen hallituksen jäsenten sekä tilintarkastajien/toiminnantarkastajien palkkioista ja matkakorvauksista

  8. valitaan hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi kalenterivuodeksi

  9. päätetään hallituksen jäsenten lukumäärästä

  10. valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle

  11. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa

  12. päätetään muista kokouskutsussa mainituista asioista.

Päätökset valtuuskunnan kokouksissa tehdään 3/5 määräenemmistöllä.

7. Aloiteoikeus yhdistyksen ja valtuuskunnan kokouksiin

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle viimeistään yksi ( 1 ) kuukausi ennen kokousta.

8. Hallitus

Yhdistyksen operatiivinen toimeenpaneva toimielin on hallitus, johon kuuluu valtuuskunnan syyskokouksessa valitsemat puheenjohtaja ja 2-8 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-8 varajäsentä. Hallituksen puheenjohtajan toimikausi on yksi ( 1 ) kalenterivuosi. Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi ( 2 ) kalenterivuotta. Hallituksen jäsenistä puolet ovat erovuorossa vuosittain. Erovuoroinen voidaan valita uudelleen. Hallituksen jäsen on esteellinen toimimaan valtuuskunnan jäsenenä.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. 

Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna ovat läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

9. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, kumpikin yksin.

10. Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Yhdistyksen purkamisesta on päätettävä kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joiden välillä on oltava vähintään yksi (1) kuukausi ja joista toisen on oltava varsinainen yhdistyksen kokous. Yhdistykseen purkamiseen vaaditaan molemmissa kokouksissa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä. 

Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen mukaisesti, purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.